نشست خبری مکتب انقلاب اسلامی راهنمای حرکت عمومی به سوی تمدن نوین اسلامی

نشست خبری هفته مکتب انقلاب اسلامی چهارشنبه ۱۹ آذر با حضور حجت الاسلام قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و حجت الاسلام علی ثقفی رئیس بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی در سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.

مقدمه:

۱۲ آذر هر سال یادآور سخنرانی تاریخی رهبر معظم انقلاب در سال ۷۹ است که معظم‌له در این سخنرانی به تبیین مبانی، اهداف و فرآیند تحقق اهداف انقلاب اسلامی پرداختند و لازم است مورد توجه جدی نخبگان و جوانان کشور قرار گیرد. از سال ۹۸ و با پیشنهاد مسئول محترم نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، حجت الاسلام والمسلمین رستمی این سالگرد و ۱۲ تا۱۹ آذر، بعنوان هفته مکتب انقلاب اسلامی نام گذاری شد که  به همین مناسبت در سال۹۹ بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی با همکاری سازمان تبلیغات اسلامی و نهادهای فرهنگی دیگر در گرامیداشت این سخنرانی مهم با مجموعه فعالیتهای مردمی هفته مکتب انقلاب اسلامی فعالیتهایی را در سطح کشور انجام داد که در اختتامیه این فعالیتها در سال۹۹ ، در قالب نشستی خبری با حضور مسئول محترم سازمان تبلیغات اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین قمی به تبیین و تشریح این برنامه ها پرداخته شد. در ادامه مشروح مطالب مطرح شده در این نشست خبری خواهد آمد:

حجت الاسلام قمی:

خیلی خوشحالیم که محضر حاج آقای ثقفی عزیز هستیم و همچنین دوستان بزرگواری که در جمع ما هستند.

 این اهتمام غیرتمندانه و الحمد لله حکیمانه، به نقشه راهبردی حرکتی جریان انقلاب را که مجموعه ای از مجاهیدن ژرف اندیش و انقلابی در آن متمرکز هستند را به تعبیری روایت و حکایت می‌کنیم.

گاهی تکریم یک اتفاق مهم و تبیین عمیق آن ضرورت دارد به خصوص اگر آن اتفاق منظومه اندیشه‌ی انقلاب و نقشه راه حرکت ملت باشد و حضرت آقا اینگونه جمعبندی شده و منسجم،گفته باشند. به خاطر همین است که در این شرایط کرونایی هم نمی توانیم از آن غفلت کنیم و از تاکید و توجه مضاعف به آن منظومه اندیشه و راهبردی باز بمانیم. این مجاهدت موثری که حاج آقای ثقفی و جمع دوستان شان داشتند انشاالله باید تقویت شود و همه‌ دستگاه های تبلیغی و فرهنگی که موظف به گفتمان سازی هستند باید این زاویه دید مقام معظم رهبری را با اندیشمندان و نخبگان به اشتراک بگذارند.

غیر از خوش آمد گویی و تشکر بابت سال ها مجاهدت، از فرمایشات حاج آقا ثقفی بهره مند می‌شویم. دوستان هم اگر مکملی لازم می دانند انشاءالله به تناسب به آن اضافه می کنند. انشاالله بنده حقیر هم بعد از فرمایشات حاج آقا چند جمله ای در مورد اهتمام هایی که در این سازمان  باید جدی گرفته شود محضر سروران عرض خواهم کرد. امید است که تقویت این اندیشه و این مکتب بیش از پیش صورت بگیرد  و ما هم در این وادی از وظایفی که داریم کوتاهی نکنیم.

حجت الاسلام و المسلمین ثقفی :

علت نامگذاری هفته ی مکتب انقلاب اسلامی

بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین

ما خدارو شکر میکنیم که در راس سازمان تبلیغات اسلامی، توجه ویژه ای نسبت به بحث مهم و محتوایی مکتب انقلاب اسلامی  وجود دارد.

ما هفته مکتب انقلاب اسلامی ( ۱۲تا ۱۹ آذر) را پشت سر گذاشتیم. روز ۱۲ آذر سال ۷۹ رهبر معظم انقلاب اسلامی یک سخنرانی بسیار مهمی پیرامون انقلاب اسلامی در جمع  کارگزاران داشتند و در این سخنرانی مباحثی از قبیل مبانی فکری انقلاب اسلامی، اهداف انقلاب اسلامی، نقشه راه انقلاب اسلامی و وظایف کلی  در ارتباط با انقلاب اسلامی، مطرح شد.

بیانات ۱۲آذر ماه به چه دلیل بود؟

چرا در آن شرایط بد در آن فضا، چنین بحث مبنایی مطرح شد؟! این برمیگردد به شرایط تاریخی دهه هفتاد و مسائل انتهایی دهه هفتاد که یک حرکت جدیدی می‌بایست برای انقلاب اسلامی شکل می‌گرفت حرکتی که در دهه ی ۸۰ منتهی شد به «بازگشت ارزش‌های انقلاب» و رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند: « امروز شرایط استثنایی پدید آمده برای این که ما بعضی از خطاهای گذشته را اصلاح کنیم ». این فضای تاریخی بیانات و محتوای اجمالی این بیانات است. خود محتوای بیانات در حقیقت شالوده و شاکله مکتب انقلاب اسلامی بود، همه آنچه که امام راحل و رهبری بعد از انقلاب بیان کرده بودند و همه آنچه که ایشان در سال ۷۹ بیان داشتند و بعد از آن تبیین کردند، اینها در قالب کلی به تعبیر مکتب انقلاب اسلامی قابل تعریف است. مکتب انقلاب اسلامی در حقیقت، منظومه فکری کارساز امام راحل و امام حاضر انقلاب است و این منظومه متناسب با نیازهای زمان و با خصوصیات زنده بودن، پویا بودن، پرتحرک بودن و عملیاتی بودن قابل توجه است. مکتبی که در قبال تهدیدات متوجه انقلاب اسلامی، قوی و پاسخگو است و در زمینه حرکت انقلاب به سمت اهداف برای ما کار آمد و هدایتگر است.

انقلاب در همه‌ی ازمنه، نیازمند مکتب هست.

انقلاب ما، مبتنی بر مبانی اسلام و مبانی مکتب انقلاب اسلامی است. بنابراین این انقلاب در هر شرایطی نیازمند رجوع  به این مکتب برای پاسخگویی به مشکلات، حل چالش ها و حرکت به سمت افق غایی انقلاب است.

ما به مکتب همیشه نیاز داشتیم و به همین خاطر در مقاطعی که نسبت به این نیاز و مکتب و مرجع این نیاز، دچار غفلت شدیم، چالش ها و مشکلات و تحقیر ها و نارسایی ها به سراغمان آمده است. امروز هم مشکلات را مشاهده می کنید به این جهت به نظر می رسد که اتفاقاً در همین شرایطی که چالشها به حد مسائل بسیار عینی و جزئی رسیده است، رفع آن نیاز به عقلانیت دارد، در این شرایط ما معتقدیم اگر به مکتب مراجعه شود می‌توانیم مشکلات ریز و درشت انقلاب اسلامی را حل کنیم. به نظر ما در مقام آسیب‌شناسی هم باید مسئله غفلت از مکتب و مبانی آن مورد ملاحظه قرار گیرد و وظایف کلی که مکتب بر عهده ی ما گذاشته و نقشه راه کلانی که در کلان نگری انقلاب وجود دارد، به دقت بررسی گردد. بنابراین بحث هفته مکتب یک بحث نظری و تئوریک نیست بلکه کاملاً برخاسته از نیازهایی است که امروز وجود دارد و در همین راستا است که به شواهد همه ی  واقعیت های کشور بر اساس اندیشه های دو امام انقلاب اسلامی، امروز مهمترین هدفی که باید مجموعه دستگاه ها، مجموعه نخبگان و همراه با اینها مردم باید دنبال بکنند، ضرورت  تحقق دولت اسلامی است یعنی روی کار آمدن کارگزارانی که نصاب های اسلامیت را داشته باشند، نصاب هایی مثل سلامت اقتصادی، مبارزه با فساد، نصابهای اعتقادی و اخلاقی، شاخص خدمت به خلق، شاخص عدالت، قانون‌گرایی، حکمت، خردگرایی و تکیه بر ظرفیت‌های درون‌زای کشور؛ با این شاخص ها ما نیاز به مسئولینی داریم که بتوانند مشکلات جاری را حل کنند و گام های بلند به سوی افق‌های بسیار درخشان انقلاب بردارند. باید توجه کرد که مقصود از دولت هم فقط قوه مجریه نیست.

این زمینه رهبری تعابیر دیگری هم داشتند، در مسئله تحقق دولت جوان حزب‌اللهی که باز فقط مربوط به قوه مجریه نیست، مسئله فتح خرمشهر ها که در پیش داریم، موضوع قوی شدن کشور برای  چالش‌های امنیتی، نظامی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اینها تعابیر متنوعی است که همه دعوت می کند به یک پدیده؛ یعنی حرکت به سمت پیدایش استحکام داخلی قوی در ساختارها و دستگاه های نظام، برای حل مشکلات و چالشها وحرکت به سمت افق های انقلاب اسلامی.

دو هدف از هفته ی مکتب انقلاب اسلامی

ما در هفته مکتب می‌خواهیم به مبانی این کار توجه بدهیم و اهداف و نقشه‌ها را دنبال کنیم. دو هدف باید دنبال بشود؛ یکی اینکه همه نخبگان، همه ی مسئولان و همه دستگاه ها همراه بشوند، هریک کاستی هایی دارند و عیب ها و ضعف‌هایی دارند، بیایند بر اساس این مکتب و شاخص های روشن و زنده و جاودان این مکتب، خودشان را تطبیق دهند و همچنین مردم هم به سمت نقش پذیری و اثر گزاری در تشکیل این دولت اسلامی هدایت بشوند. نقش اثر گزاری مردم طبق نهاد مردم سالاری دینی انقلاب ما و جایگاهی که مردم در تعیین سرنوشت انقلاب دارند، بسیار مهم و موثر می باشد.

هدف دوم مقابله با تهدیدات دشمن است. امروز دیگر این تهدیدات همه جانبه شده و در راس آنها  حمله و تهدید تحریف است. تحریف ابعاد بسیار گسترده و متنوعی دارد که دشمن هم روی این سرمایه گزاری کرده و متاسفانه در داخل هم عمدا یا غیر عمد به این تحریف ها دامن زده میشود و انقلاب را دچار مشکلاتی میکند. این مکتب در این بعد آسیب هم می تواند نقش و حرکت متناسب و شایسته ای داشته باشد.

گفتمان سازی مکتب، نوید نزدیک شدن به دولت اسلامی را می دهد

خب باید خدارو شکر کرد، به خاطر شنیدن حرف های آشنا در مکتب انقلاب اسلامی در تریبون های رسمی نظام، اینها نوید بخش نزدیک شدن ما به دولت اسلامی است. ان شاءالله.

حضرت آقا در بیاناتشان در جامعه مداحان و شاعران که یک تریبون بسیار موثر است برای گفتمان سازی کار تبیینی و فرهنگی، می فرمایند: «ما در یک شرایطی در یک پیچ تاریخی قرار داریم و تکالیفی داریم که نمی‌توانیم از اینها غفلت کنیم» بعد می‌فرمایند: «جمهوری اسلامی میدان‌دار این حادثه ی عظیم است»  لذا جمهوری اسلامی ایران نیاز هایی دارد و ما باید این نیازمندی ها را تامین کنیم. این جمله مورد نظر بنده است ایشان می فرمایند: «به اعتقاد بنده برترین این نیازمندیها، نیازهای تبییعی و بصیرت افزایی و تحکیم معارف انقلاب و اسلام است، اینها در راس همه نیازها قرار دارد».

ما به همین مناسبت، هفته مکتب را قرار دادیم برای دعوت از اندیشمندان و نخبگان برای گفتگو و نگاه عمیق تر به انقلاب، کاستی‌های انقلاب، آسیب‌هایی که وجود دارد و ریشه های این کاستی ها و آسیب ها و همچنین ارائه نقشه راه کلان و نقشه عملی برای حل مشکلات و حرکت به سمت تحقق اهدافی که در ابتدای انقلاب به آنها وعده داده شد.

 همینجا عرض می‌کنیم به مدعیانی که اظهار می کنند: انقلاب تمام شد، حرف‌هایش تمام شد و باید بساط جدیدی را ایجاد کرد؛ ما تحدی میکنیم برای اثبات نو بودن این مکتب و نشان دادن این که راه حل تمام مشکلات کشور از طریق راهنمای این مطلب می گذرد ما امروز از این تریبون این را اعلام می‌کنیم به همه کسانی که تریبون دارند، منبر دارند، کرسی دارند و اظهار نظر می‌کنند، که می توان این را اثبات کرد، این مطلب به قدری غنی و روشن است که  فقط باید گفت غفلت ما، ما را به چنین روزهایی کشانده است.

انشالله این حرکتی که شروع شده، الحمدلله به کمک مسئولین مختلف فرهنگی کشور، به خصوص این جریان جدید انقلابی که در این نهادها حضور پیدا کردند ، روز به روز پر بار تر شود. این حرکتی که چند سالی هست شروع شده، یک نقطه آغاز است و این هفته هم با پایان هفته تمام نمیشود بلکه نقطه آغازی است که در طول سال بتوانیم همانطور که فرمودند این گفت و گوها و مباحثات را دامن بزنیم و به جریان بیندازیم.

حجت الاسلام حریزاوی

ما از آذر ۹۷ که خدمت حاج آقا ثقفی رسیدیم توفیقی شد تا فعالیت در این حوزه  به این مناسبت را شروع بکنیم. امسال بیستمین سالگرد فرمایشات تاریخی مقام معظم رهبری است. در ابتدا ما شاهد جریان هایی بودیم که از دولت اسلامی مسئله عبور می کردند و به جامعه اسلامی می‌پرداختند و در خصوص بحث تمدن هم یکسری بحث‌های  نظری توسعه می دادند که با تذکر مقام معظم رهبری مواجه شدند. ما در قالب عملیات های مختلف از جمله عملیات حاج قاسم سلیمانی که یکی از محورهای آن مسئله مطالبه‌گری بود و محور دیگر هم  توسعه حلقه های میانی و سپردن کار به مردم بود توانستیم گفتمان سازی مکتب انقلاب را گسترش دهیم. تعریف ما از حلقه های میانی، مجموعه‌های مردمی است که قدرت کشف مسئله در افق استانی و شهرستانی را دارند و دارای قدرت حل مسئله در افق ملی هستند. سازمان تبلیغات، علاوه بر گفتمان سازی این موضوع در میدان عملیات فرهنگی نیز وارد شده اند و کار را پیگیری می نمایند، نمونه‌اش برنامه ماهشهر بود که حاج آقا قمی اشاره فرمودند. حضور متراکم نیروهای تبلیغی در کنار نیروهای قضایی که حضور پیدا کردند به شدت مشهود است و معلوم است که مطالبه، حقوق اولیه و اساسی مردم و زمینه‌ساز دولت اسلامی است. دولت اسلامی بدون اینها بی معناست و پیگیری وضعیت مسئولینی که در وظایف خودکوتاهی می‌کنند وظیفه‌ی همگانی هست. این اتفاق الحمدالله در قالب‌های مختلف در حال پیگیری است. حدود ۲۰۵ نفر از مدیران سازمان در سراسر کشور در این نشست مجازی حضور پیدا کردند. انشاالله امیدوار هستیم امسال که فضای برگزاری سمینارها به وبینار تبدیل گشته، بتوانیم مجدداً وبینارهای موضوعی را با همکاری مجموعه ادامه بدهیم.

یک نفر به عنوان مطرح کننده یک پیشنهاد:

مقام معظم رهبری در تحقق آرمان های بلند، بر روی جوان ها حساب کرده‌اند. جوانان آرمان‌گرا هستند، در میان جوان ها هم، جوانان نخبه اند که مصداق بارز آن دانشجویان و طلاب اند. ایشان در دیداری که با دانشجویان داشتند فرمودند: «حرف اصلی من با دانشجویان این است که اولاً بدانند حرف اصلیه ما در دنیا چیست و ثانیاً این حرف چگونه محقق می شود» و فرمودند: می خواهند این بحث به موضوع اصلی گفتگوی شما تبدیل بشود. حضرت آقا در توضیح اینکه حرف ما در دنیا چیست؟ همین پنج مرحله را بیان نمودند اما اینکه این پنج گام چگونه محقق می‌شود بیان داشتند که این مطلب باید به موضوع گفتگویی شما جوان ها تبدیل شود. متاسفانه الآن نه تنها موضوع اصلی گفتگو نیست بلکه اصلاً موضوع گفتگو نیست.

 من فکر می کنم در فضای گفتمان سازی یک گام جدی، زنده کردن کرسی های آزاد اندیشی حول محور برنامه و پیام انقلاب و روش تحقق می یاشد. این مطلب در مجامع دانشجویی و حوزوی هم راحت تر و زودتر امکان تحقق دارد و هم موثرتر است. اگر در برنامه یک سال آینده بتوانیم این کرسی ها را احیا کنیم، این گام را برداشته ایم.

حجت الاسلام قمی:

من میخواهم یک نکته صریحی را اینجا بگویم که ما از عدم اهتمام کافی و موثر به مکتب انقلاب اسلامی خسارت دیده ایم  و این خسارت جدی بوده است بدون هرگونه شائبه سیاسی و انگیزه سیاسی به تصریح عرض می کنم که سازمان موظف  و مامور است به حمایت از تبیین مکتب امام رضوان الله تعالی علیه و مکتب انقلاب اسلامی این به نظر من وظیفه ذاتی سازمان تبلیغات است و ما از هر مسیری که این حقیقت مهم و ضرورت بخواهد محقق شود خودمان را موظف به حمایت و پشتیبانی می دانیم. این مسیر چه از طریق کرسی آزاد اندیشی باشد چه از طریق مباحثه ی جدی و چه از راه تبلیغ  خود را موظف به آن می‌دانیم.کرسی آزاد اندیشی یک ضرورت است درباره پیام و روش انقلاب درباره برنامه انقلاب که این مطلب عواید بسیاری در خود دارد و از داخل آن طرح و برنامه های حرکت پیشرو استخراج می گردد و سنجه های ارزیابی موثر اخذ می شود. همچنین برای مسیر مطالبه گری در مدار و اساس مکتب انقلاب اسلامی خود را موظف در قالب تبلیغ اصیل، در قالب منبر و آنچه که سرمایه‌های تبلیغی جامعه ماست و ریشه در هویت جامعه ما دارد و همچنین در قالب تبلیغ نوین و ابزارهای جدید نیز وظیفه داریم که آن ها را به خدمت بگیریم و  برای مقابله در این جنگی همه جانبه از مسیر هنر، از همه ابزارها و دسترسی‌های مترابط استفاده کنیم و در مسیر تعمیق و تقویت مکتب حضرت امام و مکتب انقلاب اسلامی آنچه که زحمت تبینی  موثرش را دوستان ما در بنیاد کشیده اند خود را موظف می دانیم که در این مسیر بیش از پیش مصر و مصمم باشیم و قدم برداریم انشالله.

 و سلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حجت الاسلام و المسلمین ثقفی :

تازه امروز نوبت انقلاب اسلامی است

 فرمایشات و اظهارات مسئولین محترم سازمان تبلیغات اسلامی بشارت هایی بود برای پیگیری موضوع مکتب، تعمیق بحث مکتب و گسترش مکتب انقلاب اسلامی در طول سال و بسنده نکردن به این مناسبت‌ها که معمولاً در ۴۰ سال گذشته تبدیل به تشریفات گشته و بیشتر به ظواهر پرداخته می شود و به یکسری کارهای نمادین و حتی بعضاً بی محتوا اکتفا می گردد، الحمدالله این فضای خیلی خوبی که پیش آمده، ما را نسبت به این بیان مقام معظم رهبری مطمئن‌تر می‌کند که امروز نوبت ماست تازه امروز نوبت انقلاب اسلامی است که بعد از شکست خوردن مکاتب بشری در اطراف ما، در جهان و همچنین دنباله های آنها در ایران و بینش هایی که از این طرف و آن طرف وام گرفتند و یک پوشش اسلامی به خود دادند و خسارت هایی به کشور در ۴۰ سال گذشته زدند تازه امروز نوبت مکتب انقلاب اسلامی است. این تعبیر حضرت آقا که می‌فرمایند: «امروز نوبت ماست»، همان حرف نوعی است که از انقلاب اسلامی زین پس باید شنیده شود. این یک نوید خوبی است و حقیقتا خدا را بابت این عنایت شاکریم.

حجت الاسلام قمی:

 بسیج خیلی مهم است در شورای عالی بسیج در قسمت فرهنگی وظیفه ای متوجه بنده شده است که به سروران عرض کردم ما اینجا اگر سرمایه و فرصت گسترده بسیج را بتوانیم به فضل خداوند متعال پای کار  بیاوریم باعث رونق محفل مباحثه و اندیشه ورزی و تبیین اندیشه امامین انقلاب و اساساً مکتب انقلاب اسلامی خواهد شد و حتماً اتفاقات گسترده تر و چه بسا موثرتری را شاهد خواهیم بود  و  خبرهای خوشحال کننده ای را بحمدالله خواهیم شنید.

ممکن است کسی ناآگاهانه یا به قول معروف “شیطنت‌آمیز” به این مطلب اشاره بکند که این بحث‌ها چه ارتباطی به دردها و گرفتاری های مردم دارد؟ با بازخوانی کردن خود ستون اصلی این مکتب جواب این سوال معلوم می‌شود. یعنی دردها و گرفتاریهای مردم، مستضعفان و محرومان و ظلم هایی که در این جهان گسترده صورت میگیرد و همچنین در کشور ما هم در گوشه و کنار اتفاق افتاده و باعث عدم پیشفرت ما در  موضوع عدالت شده، به خاطر دوری ما از آن نسخه نجات‌بخش مکتب توحیدی و نقشه راهبردی است. این مکتب رهبران حکیم انقلاب است که مورد غفلت واقع شده. اگر این سطور بازخوانی شود، معلوم می‌شود که دقیقا از مردم سخن می گوییم و از دردهای مردم و از گره گشایی مشکلات آنان حرف می زنیم. ان‌شاءالله این اهتمام، به فضل خداوند عالم در مسیر رفع گرفتاری مردم و پیشبرد مقاصد بلند توحیدی و تمدنی این‌ نهضت مردمی موثر باشد. همچنین امیدواریم در مسیر تبیین مکتب اسلام و مکتب انقلاب اسلامی و مکتب امامین انقلاب کوتاهی نکنیم.