یازدهمین نشست طریق سعادت
.
یازدهمین نشست از سلسله نشستهای طریق سعادت با عنوان “شرح منقبت حضرت فاطمه معصومه (س)” با حضور گرم خواهران دانشجوی دانشگاه تبریز و دانشگاه علوم پزشکی تبریز و جمعی از میهمانان از سطح استان امروز ساعت ۱۶ در تالار وحدت دانشگاه تبریز با حضور و سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین وزیری و حضور حجت الاسلام و المسلمین حاج آقا آل هاشم، امام جمعه محبوب تبریز، مدیحه سرایی حناب آقای زرنقی، اجرای نمایشنامه توسط گروه نمایشی آفتاب و در نهایت مزین شدن ۷ نفر از خواهران دانشجو به چادر به کار خود پایان داد.
سلسله نشست های طریق سعادت به همت بسیج دانشجویی دانشگاه تبریز از سال ۱۳۹۱ تا کنون با هدف معرفی عرفان ناب اسلامی و ارایهی الگو در زمینهی تهذیب نفس که مطالبات موکد هبر معظم انقلاب(دام عزه) و همچنین روشنگری و آگاهی بخشی در رابطه با عرفان های کاذب برگزار می شود. عرفانهای کاذبی که در صدد گمراهی آحاد مردم جامعه مخصوصا جوانان برآمده است و همانا بهترین راهکار مقابله با چنین مسیرهای انحرافی، ارایهی عرفان ناب اسلامی و معرفی عرفای حقیقی میباشد تا جوانان با الگوگیری از این افراد که راه پر نور تهذیب نفس را طی کرده اند، با اطمینان در مسیر خودسازی و همراه با آن جامعهسازی قدم بردارند.
نشست طریق سعادت نخستین بار با عنوان بزرگداشت آیت الحق سعادت پرور برگزار شد و هر نشست با محوریت یکی از شخصیتها، علما یا عرفای بزرگ جهان اسلام تشکیل میگردد.
با توجه به اهمیت شناخت بانوان بزرگ جهان اسلام و ارایهی الگوی راستین برای خواهران جامعه، واحد خواهران بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسری تبریز و علوم پزشکی تبریز یازدهمین نشست از سلسله نشست های طریق سعادت را با عنوان شرح منقبت حضرت فاطمه معصومه(سلام الله علیها) که جایگاهی بس والا در میان بانوان و دختران مومن دارند، در روز جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸ در تالار وحدت دانشگاه تبریز برگزار کردند.
در این همایش ابتدا آیاتی چند از کلام الله مجید قرائت شد و سپس مجری از شاعر اهل بیت آقای زرنقی برای سرودن اشعار خود دعوت کردند تا بر روی سن تشریف بیاورند که در ادامه مکتوب بخشی از اشعار آقای زرنقی نوشته شدهاست:
تن از تو گرفته است شکوفایی و جان هم
آری تن و جان از تو شکوفاست جهان هم
مشغول تو هستند در این ماه مبارک تنها نه فقط آب دو زاهد دگران هم
اما نتوانست از خواب گرانم بیدار کند جان مرا بانک اذان هم
از چشمه ی رحمت که روان است در این ماه لب تشنگی اش ماند برای من و آن هم
هر جا که نشستم وسط روزه ی سقا شرمنده شدم از خودم و از سینه زنان هم
سرگرم خود آنگونه ام ای دوست که چندی ایست جاری نشده نام تو حتی به زبان هم
تا خواستم هر بار بیایم به خودم رفت از دست من سر به هوا این رمضان هم
از چند امام وصف تو را چون شنیده اند
علامه ها به پشت درت صف کشیده اند
پیران راه در حرمت سال های سال مانند کودکان پی لطفت دویده اند
بی بی هستند عاشقان که در ایوان آینه با یک نگاه تو به تماشا رسیده اند
آیینه ی زلال خدایی و شیعیان عمری است روی مادر خود را در تو دیده اند
از برکت وجود تو تصویر غنچه ها بر سنگ های صحن تو چه زیبا دمیده اند
دیگر کویر نیست قم از بس که زائران چون ابر نو بهار در آنجا چکیده اند
بر گنبد برادرت این یاکریم ها اول از آستان شما دانه چیده اند
آخر کجا رویم از این آستانه ها مارا گدای مشهد و قم آفریده اند
در ادامه نیز آقای زرنقی اشعاری را به مناسبت شهادت حضرت خدیجه ی کبری سرودند.
در ادامه این همایش حجه الاسلام و المسلمین دکتر وزیری فرد برای حضار به ایراد سخنرانی پرداختند که متن سخنرانی را در ادامه میخوانید:
بعضی از درگیری های فکری ذهنی و حتی فیزیکی عصر امروز، در مورد موضوعات جنسیتی است. گاهی چالشهای این موضوع زیاد شده و حتی گاهی جنسیتی، جنسیت دیگر را نفی میکند، یا تحقیر میکند، با محدود میکند؛ این بحث جنسیت چیست؟ آیا امتیازات در عالم بر اساس جنسیت است؟ آیا نظر خالق و نظر مردم در مورد خلقت یکسان است؟ آیا خالق نظر یکسانی با مردم در این مورد دارند؟ برخی از مردم این عصر خیال میکنند که جنس یک معیار تعیین ارزش است. که از نظر دین خدا و خالق این چنین نیست. جنسیت چیز اختیاری نیست. حیثیت غیر اختیاری متعلق به تکلیف نیست. هیچ گاه مرد به خاطر مرد بودن به بهشت نمیرود و برعکس. پس مرد و زن به خاطر مرد بودن یا زن بودن هیچ پاداش و هیچ عقابی ندارند. دستگاه محاسباتی انسان در این عصر در اشتباه است. مردها خیال میکنند آن ها بهترند و زنها نیز همچنین؛ و بعد چالشها به وجود میآیند و همه میخواهند امتیازات را به سمت خود جلب کنند. این اشتباه است و موجب بسیاری از اختلافات میشود. علم خوب است؛ چه کسی باید آن را به دست آورد؟ زنها یا مردها؟ فرق نمیکند. فرمودند: اطلبوا العلم ولو بالصین… گفته نشده که مردها علم بیاموزند ولی زنها نه. این خطاب به همه است و مختص به جنسیت خاصی نیست. بنابراین حیثیت غیراختیاری منشا ارزش نیست. (ای بسا زمینههایی که زنها بهتر و بسا زمینههایی که مردها بهترند.)
در نظر دین اسلام، حیثیتهای اختیاری، دارای ارزشاند. مثلا اسلام، ایمان، اهل قنوت بودن، اهل مناجات بودن و اهل تضرع بودن همگی اختیاری می باشد و جنسیتی نیست. آیهی ۳۵ سورهی احزاب، خطاب به زن و مرد در خصوص صداقت داشتن است و همچنین اهل صبر و مقاومت بودن، اهل خشوع و خضوع، بخشندگی و انفاق بودن، اهل کف نفس و روزه داری بودن و کنترل و مهار نفس که انسان هر کاری را انجام ندهد، هر حرفی نزند، هر جایی نرود و با هر کسی همنشین نشود انتخابی است. البته برخی ولنگاری و رها کردن نفس و بی توجهی را انتخاب میکنند.
میشود اهل حفظ عفت بود. میشود اهل یاد خدا و خدا مداری و پروا پیشگی بود. زن و مرد برای این مسائل فرقی ندارند. میشود اهل صله رحم بود. البته توجه شود که دیدار اتفاقی صله رحم نیست. رفتارهای اتفاقی ثوابی برای انسان ندارد.
به اعتقادات، اخلاق و اعمال اختیاری انسان پاداش تعلق میگیرد و اینها حیثیت اختیاری مسلمان را میسازد. طبق آیهی ۳۵ سورهی احزاب زن و مرد در اسلام هیچ کدام از گونههای انسان بر همدیگر ترجیح و برتری ندارند. خاک پای سمیه زن مسلمانی که برای اسلام شهید شد، هزاران بار ارزش دارد بر مردانی که در برابر پیغمبر ایستادند و دنیا را انتخاب کردند و اسلام را فروختند. ویژگیهایی که در این آیه ذکر شده مختص به یکی از جنسیتها نیست بلکه برای هر دو ذکر شده است و بعد در آخر خدا برای اینها وعدهی پاداش میدهد، چرا که این انسانها این ویژگیها را خود انتخاب کردهاند. این ها حیثیتهای اختیاریاند. البته این طور هم نیست که زن و مرد هر دو یکسان باشند، در تمامی امور مشترک باشند. تفاوتهایی هم هست.
از احکام مشترک «قل للمومنین و المومنات یقضوا …» به مردان بگو در نگاه کردنشان حیا داشته باشند و همین دقیقا برای خانمها هم هست، که در نگاه باحیا باشند. از احکام غیرمشترک مثلا نحوهی وضو گرفتن یا نحوهی لباس پوشیدن زن و مرد که متفاوتاند. البته اینها مختص جسماند نه روح. اما نفس والای انسانی که یکسان است، هر دو دارای احکام مشترک هستند. مثل اسلام، ایمان، قنوت، عبادت، عفتورزی، یاد خدای تبارک و تعالی و موارد از این قبیل.
در مورد و الذاکرین الله و ذاکرات، یاد خدا یعنی قلب انسان از غیر خدا خالی باشد و خیلی بند دنیا نباشد، بند خدای خود باشد.
در طول زندگیاش حواسش به این باشد که کاری که انجام میدهد یا حرفی که میخواهد بزند، مطابق با خواست خدا هست یا نیست. حتی در خوردن و آشامیدن حواسش به حلال و حرام خدا باشد. در این صورت میتوان ذاکرات و ذاکرین گفت به این اشخاص. اگر بانویی حواسش به این موارد باشد میشود ذاکرات که چنین شخصی حواسش به نظر پروردگار در زندگیاش، در طرز رفتارش و در طرز لباس پوشیدنش است، نه به فکر نظر دیگران. این گونه شخصی به مقام اطمینان میرسد. از استرس، از اضطراب و نگرانیها و ناراحتیهای عصر امروز رها میشود و به آرامش خدایی میرسد. الا بذکر الله تطمئن القلوب. این اطمینان خاطر آن چنان زیاد میشود. با یاد خدا که پروا از کسی ندارد، نفسش از آن مراتب پایین، بالا میرود؛ از نفس اماره به نفس لوامه و نفس زکیه و بعد به خاطر ذکر خدا نفس مطمئنه میشود و به همین دلیل مورد خطاب پروردگار قرار میگیرد: «ارجعی الی ربک راضیه مرضیه» و داخل بهشت خود خدا میشود. این میشود سرنوشت خانمی که از ذاکرات است.
یکی از بانوانی که به این مقام رسیده حضرت معصومه (سلام الله علیها) است که الگویی است برای همه.
یکی از چالشهای عصر، تصور بر این است که مقامات عالی برای مردان است؛ در صورتی که این طور نیست. حضرت معصومه(س) هم نفس مطمئنه دارد هم مقام محمود. آیا خانمهای این چنینی هم وجود دارند؟ شاید باشند! یکی از خانمهایی که به این مقامات رسیده حضرت معصومه (س) است که هم الگوی خانمها و هم آقایان هستند. حضرت معصومه مقاماتی دارند که خانمها باید آن را الگو قرار دهند. یکی از آنها نفس مطمئنه است که باعث لقای پروردگار است. یکی دیگر دارا بودن مقام محمود است. طبق فرمایش امام رضا(ع) و دیگر ائمه، هرکس فاطمه معصومه(س) را زیارت کرد در حالی که آشنا به حق فاطمه است این بهشت بر او واجب است. نه این که هر کسی گذر کرد از قم و ایشان را زیارت کرد، این مقامات است که باید به خاطر آن حضرت معصومه(س) را یک زن معمولی ندانیم. مقامانی که حضرت معصومه(س) دارند، همان طور که عرض کردم مقام محمود؛ یعنی این که پاسی از شب را نخوابد و نافله بخواند و به مقام محمود یعنی به شفاعت برسد شفاعت یعنی دست دیگران را بگیرد و به آنها کمک کند اما این کمک برای همه جا و همهی مراتب است؛ فقط مخصوص جهنم نیست که او را راهی بخشد و یا از عذاب جهنم او کم کند. بلکه حتی مربوط به بهشت هم میشود که او را به مراتب بالای بهشت برساند، چرا که حتی در زیارت مخصوص ایشان نیز همین جمله آمده که شفاعت حضرت معصومه(س) مریوط به بهشت است و از طرفی راه رسیدن به مقام محمود و شفاعت بسته نیست و نیازمند تزکیه نفس و تلاش است.
از دیگر مقامات ایشان، وجود عصمت در ایشان است و ایشان تصریح کردند که همه میتوانند دارای عصمت باشند؛ حتی ما هم دارای عصمت هستیم و نسبی است و تا حدی ما هم از آن برخوردار هستیم و خیلی از گناهانی است که ما نه انجام دادیم و نه تمایلی به انجام آن داریم و همواره از آن گریزان هستیم؛ مثل کشتن پدر و مادرمان یا کشتن کسی یا گناهانی همچون اینها. از طرفی گرچه قدر گریز ما از گناه بیشتر شود میزان عصمت ما نیز بیشتر می شود و حضرت معصومه (س) جز باعصمت ترین عصمتها بودند. لقب فاطمه معصومه(س) را من و شما به ایشان ندادهایم بلکه امام به ایشان دادهاند و وقتی امام بر عصمت کسی گواهی دادند دیگر نقدی بر آن نخواهد بود.
حجت اسلام و المسلمین وزیری فرد در ادامه در مورد تنبلی فرمودند که هیچ فردی با تنبلی به هیچ جا نمیرسد و کسی به جای کسی دیگر کار او را انجام نمیدهد. اما در انجام هر کاری نباید تفریط و افراط انجام داد و در همین کارها نیز انحرافاتی وجود دارد و تعلیمات انحرافی هست که باعث میشود ارادهی انسان به بند کشیده شود و انسان اراده و اختیار خود را از دست بدهد. اما باید دانست که خداوند انسان را بر اساس اراده و اختیار آفریده نه این که ارادهی خود را به دست دیگران بسپارد که در این صورت از پیوستن به لقای خداوند دور شده و خلافت الله خود را از دست میدهد. در حالی که با لقای خداوند است که انسان از ظلمات خارج میشود و به سمت روشنایی و نور میرود.
دکتر وزیریفرد در انتها اضافه کردند که حضرت معصومه الگوی خوبی هستند به شرط اینکه ما از ایشان تبعیت کنیم و راه ایشان راه برویم.
در قسمتهای انتهایی برنامه نیز با حضور حجه الاسلام و المسلمین آل هاشم و حجت اسلام و المسلمین وزیری فرد به ۷ نفر از خواهران که تازه به یادگار حضرت زهرا (س) مزین شده بودند، چادر اهدا شد و در پایان نمایشنامهای با عنوان میهمان عزیز از زندگی حضرت معصومه(س) از کتاب مهتاب اهل بیت توسط گروه رادیویی آفتاب بسیج دانشجویی دانشگاه تبریز و دانشگاه علوم پزشکی تبریز اجرا شد.