دومین نشست مجازی مسئول بنیاد با رابطین و فعالین استانی

به گزارش روابط عمومی بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی، جلسه دوم نشست مجازی مسئول بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی با رابطین و فعالین استانی در ۹ اردیبهشت سال ۱۳۹۹ برگزار شد.
در این جلسه حجت الاسلام و المسلمین علی ثقفی مسئول بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی نسبت به انتخابات ۱۴۰۰ و لزوم اهمیت نگاه تحول گرایانه در فعالیت های تبیینی انتخابات مطالب مهمی را مطرح کردند.
ایشان در ابتدا به طرح ابعاد مسئله تحول در کشور پرداختند و گفتند:
موضوع تحول، در حقیقت بخشهای مختلف تمدنی کشور و نظام است. یعنی تحولی که در مردم اتفاق بیافتد و نهایتاً منجر به تغییرات بنیادی بشود، این تغییرات بنیادی، تغییرات تمدنی کشور و نظام است.
ما باید این مشهورات غلطی را که دست و پای ما را بسته، کنار بگذاریم. حضرت آقا در جایی میفرمایند، مهمترین چالش امروز در کشور ما برای مردم، چالش ذهنی است. چالشهای ذهنی که مثل بند، ارادهها را بسته و متوقف کرده و از حرکت انداخته است. اینها همین مایههایی است که در مفهوم تحول وجود دارد. اکتفا نکردن به داشتههای موجود یکی دیگر از مشکلات است. مردم بالاخره یک گامهای بلندی در انقلاب برداشتهاند، بگویند همین مقدار کافی است، حالا برویم و این مسیر را ادامه ندهیم. چالش دارد، درد سر دارد و بعد منافعش را نبینند و بگویند همین مقدار بس است.
ایشان در مسئله تحول، مردم را به عنوان مبنای اصلی عنوان کردند و افزودند:
مخاطب تحول مردم هستند، و وقتی از مردم صحبت میکنیم، از یک کوچه و محله و یک قشر خاصی حرف نمیزنیم، قشر متدینین، قشر انقلابیون، قشر جوانان انقلابی، جوانان انقلابی حوزوی، دانشگاهی، نه! مردم. همه این مردمی که امروز هریک رأی آنها میتواند سرنوشتساز باشد. بالای ۵۷ میلیون نفر مردمی که میتوانند رأی سرنوشتساز بدهند. ما تحول در اینها ایجاد میکنیم.
لازمه تحول، این است که ما از آن مدل و فرمولی که حضرت آقا در بیانات ۱۴-۳-۹۹ ایراد کردند، استفاده کنیم. هم فنون و رموز تحول را بشناسیم و آشنا باشیم، در حدی که الان برای این دو ماه میخواهیم کاری بکنیم، که اینها بستهبندی شده است، آماده است، این طور نیست که بخواهیم دورههای آموزشی بگذاریم، بخواهیم کلاس بگذاریم، نه، الان این بحثها خیلی جمع و جور شده است. و خیلی سریع میشود به اینها مجهز شد و وارد میدان شد.
ایشان بعد از پرداختن به مسئله اهمیت آشنا شدن با فنون و روشهای تحول، مسئله حضور میدانی را مهم برشمردند و گفتند:
دومین خصوصیت این است که بعد از اینکه ما آشنا شدیم با فنون و روشهای تحول، در عرصه عمل به صورت فرمانده، هریک از ما به صورت یک رزمنده، به صورت یک مدیر، به صورت یک کارگردان صحنه، وارد عمل میشویم. لازمه تحول این است که ما فقط این مباحث را به شکل نظری و تئوریک یاد نگیریم.
یک مسئله این است که ما باید ببینیم که چه بکنیم که ملت از حالت خمود و تسلیم تبدیل بشود به یک ملت مطالبه گر. شما این مسئله را در دو وضعیت خیلی نزدیک به هم به لحاظ فاصله زمانی در مردم میتوانید ببینید. شما گاهی وقتها یک ملتی را میبینید البته وقتی میگوییم ملت، مقصود بخشهایی از این ملت است، همه ملت نیستند. گاهی وقتها میبینیم مردم تسلیم شرایط هستند، تسلیم اوضاع هستند، چشم انتظار تحولات بیرونی هستند؛ چه بسا تحولات خارجی که در بیرون از مرزهای ما اتفاق بیفتد. این حالت تسلیم و خمودگی است.
این صحنه را شما دارید، به فاصله خیلی نزدیک، ما یک ملتی را دیدیم که مطالبه گر بود، آمد در میدان و فریاد انتقام، انتقام سر داد. انتقامی که ممکن است به نزدیکی جنگ ما را برساند. این معلوم میشود که اولاً مفهوم چیست و این تحول یعنی چی، و بعد اینها خیلی به هم نزدیک هستند. چون یک بحثهایی مطرح است که اینهایی که گفته میشود، اینها بحثهای تئوریک و جامعهشناسی و بحثهای کلانی است که باید در درازمدت اینها را دنبال کرد! نه، این طور نیست. آن کار درازمدت جای خودش است، اما در مدتهای کوتاه هم میشود یکدفعه یک اتفاق بزرگ را رقم زد. که اینها را عرض میکنیم.
مسئله اینکه مردم از این تحقیر خود و خودتحقیری مبدل بشوند به وضعیتی که در آن احساس عزت و توانایی میکنند. تحول در مطالبات حقیر، کوچک، محلی، محدود، اینکه امروز مردم ما گرفتار بعضی امور معاش هستند، و بالاخره فقرا و بخشهای زیادی از مردم، گرفتار این مسئله هستند، اما اینکه مردم مطالبهشان را در یک صحنههایی مثل انتخابات محدود به این شود که مثلاً یارانه چقدر اضافه میشود؟ هر کاندیدایی چقدر یارانه اضافه میکند، یک مزایدهای گذاشته شود برای مسئله مطالبات کوچک. در مقابل اگر مردم بدانند که در اصلاح حاکمیت چه مصالح و منافع بزرگی برایشان وجود دارد، حتماً به سمت آن حرکت خواهند کرد. چون دریای مردم، یک دریای پرقدرتی است. و اگر حرکت بکند، طوفان درست میکند.
این استاد حوزه و دانشگاه با طرح این مسئله که وظیفه ما صرفا ابلاغ است و کار اصلی دست خداوند است، افزود:
ما باور کنیم که حقیقت تحول، یک باطنی دارد. ما موظف به عمل به تکالیف ظاهریمان هستیم که در ادامه خواهیم گفت. واقعاً یکی از علما میگفت شما در آن چیزهایی که تکلیف دارید وارد بشوید، جانانه وارد بشوید، جهاد کنید، عرق بریزید، در آن امور بزرگی که منجر به پیروزی شما میشود و آنچه خارج از اراده شماست، بروید بخوابید و به آن کاری نداشته باشید. یک چیزهایی در طاقت ما نیست، تحول قلب مردم که در اختیار و در قدرت ما نیست. اما گفتن بعضی حقایق، دعوت مردم نسبت به امور و تکالیفشان و تبیین مسائل به عهده ما هست. ما این کار را میتوانیم بکنیم. لیس علینا الا البلاغ، ما بیان کنیم، ما ابلاغ کنیم، ما تبلیغ بکنیم، ما تبیین کنیم به مردم، ما انتقال بدهیم. عقل مردم را مخاطب قرار دهیم و با عقل مردم صحبت بکنیم. آن حرکت عقلانی که قبلاً گفتیم.
حقیقت این است که این تحول به دست خداست. منشأ باطن این تحول، خدای متعال است. منتها ما کارمان این است که بستر و زمینه را آماده کنیم. آن تغییر انفسی هم دست خداست، دست ما نیست. ما نمیتوانیم مردم را در آن جاهایی که باید تغییر کنند، به تغییر وا داریم. در اینها اکراه و الزام و اجبار وجود ندارد. ما کارمان را بکنیم. خدای متعال تغییر انفسی در مردم ایجاد میکند و بعد این تغییر به تغییرات پی در پی و پشت سر هم خواهد انجامید و یک دفعه ما با یک واقعه بزرگ مواجه میشویم.
مسئول بنیاد فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی بیانات ۱ خرداد ۱۳۹۸ رهبر معظم انقلاب را به عنوان مسیر تحول برشمردند. لازم به تذکر است که معظم له در این سخنرانی از لزوم تشکیل حلقههای میانی در عرصههای متعدد سخن به میان آورده بودند. ایشان در ادامه گفتند:
لذا اینها مباحث مهمی است، حالا ممکن است کسی به من خرده بگیرد که آقا! الان وقت این حرفها نیست. الان وقت انتخابات است. الان باید ببینیم که چه بکنیم که مردم انتخاب خوب بکنند، چه بکنیم که مشارکت کنند.
دکتر ثقفی در انتها به جمعبندی سخنان به چند مسئله مهم اشاره کردند که لازم است جوانان و نخبگان در فعالیتهای تبلیغی خودشان به آنها توجه داشته باشند:
یک) حضور مسئولانه مردم
مردم در انتخابات حضور مسئولانه پیدا کنند. اولاً اصل حضور تضمین بشود، یعنی امیدوار بشوند، احساس امید پیدا بکنند، اما احساس امید نسبت به چی؟ نسبت به حل مشکلاتشان. نه برای انتقام کشی از این جناح، از لج این جناح به آن جناح رأی بدهیم. بعضیها غیرعقلانی چنین تصمیماتی میگیرند. بعضیهای میآیند و برای بعضی مطالبات بسیار کم اهمیت، اعتماد میکنند و کل سرنوشتشان را میسپارند به کسانی که بعداً خودشان میآیند اعتراض میکنند. حضور مسئولانه یعنی اینکه مردم بیایند مسئولانه نسبت به خودشان، سرنوشتشان، دنیایشان، آخرتشان وارد بشوند.
دو) انتخاب آگاهانه
که اگر آن حضور مسئولانه باشد، آن حضور توأم با مسئولیت باشد، مسئولیت واسطه میشود بین حضور و انتخاب آگاهانه. این را باید توجه بکنیم. هر حضوری منتهی به انتخاب اصلح و انتخاب آگاهانه نخواهد شد.
مسئله سوم؛ نظارت مردم
اینجا انتخابات تمام میشود و باید در مردم این تحولی که ما میگوییم ایجاد بشود و گفتیم فقط مسئله انتخابات نیست، مردم را باید نسبت به نظارت بعد از انتخاب، متعهد کرد. باید این را همین الان به مردم گفت. آقا! اینها شرایط ضمن عقد است. به شرطی این مسئول به کارهای شما رسیدگی میکنند که شما بعد از انتخابش روی او نظارت داشته باشید. دستگاههای نظارتی حکومت، جای خود، و کنت انت الرقیب علیهم. و تو باید ناظر همه دستگاههای حکومتی باشی که خودِ دستگاههای نظارتی حکومتی هم احتیاج به نظارت دارند.
ایشان در انتها با ایمان به وعدههای الهی، همه جوانان و نخبگان را به کار دعوت کردند و گفتند:
ما به وعدههای الهی امیدواریم، و به ضعفهای فراوان خود واقفیم. و از محدودیتهای زیادی که ما را احاطه کرده است، مطلعیم. اما همان امید به وعدههای الهی، که به ما گفت اگر شما در این مسیر حق، در این مسیر انقلاب اسلامی، اقدام کنید که این یاری خداست، اگر شما خدا را یاری کنید، خدا شما را یاری میکند.
ما در انقلاب از این صحنهها دیدهایم، کسانی که در غربت، در مظلومیت، در تنهاییها، در محرومیتها بلند شدند و هیچ اعتنایی به این شرایط سخت نکردند، دلبسته راه خدا بودند، دلداده راه حق بودند، حرکت کردند و این مردم و این مجموعهها توانستند معجزاتی بیافرینند.